Vegan Leather – Yay or Nay?

Handbags made of “vegan leather” are becoming more and more common. It is a material that looks like leather but it doesn’t come from the animal kingdom (and is therefore not authentic, duh). The difference between faux leather and vegan leather isn’t very big. The look and the feel are about the same. The only difference that could make a difference for conscious buyers is that no animals have been harmed during the manufacturing of vegan leather.

Despite this it is not very environmental friendly. It’s a lot easier to break down authentic leather than all sorts of synthetic leather. Some people believe it’s a marketing trick since “vegan” sounds better than “faux”.

Urban Expressions is one of the brands selling a lot of vegan leather handbags. They are pretty expensive for being made of synthetic leather. They do look neat though.

Väskor som är gjorda av ”vegan” eller veganläder tycker jag man ser allt oftare nuförtiden. Det är ett material som liknar läder men som inte kommer från djurriket. Naturligtvis är det därför inte äkta läder (duh!), men det ska sägas att skillnaden mellan fuskläder och veganläder inte är stor. Känslan och utseendet är i princip detsamma. Veganläder får inte ha skadat några djur i tillverkningskedjan. 

Men säskilt miljövänligt är det inte. Det är mycket lättare att bryta ner äkta läder än alla sorters syntetiska varianter. Vissa anser att det bara är ett säljtrick då ”vegan” låter mycket bättre än ”fusk”.

Urban Expressions heter ett märke som säljer många väskor av detta material. De är rätt så dyra trots att väskorna alltså är tillverkade av syntetiskt läder. Fina ändå. Säljs bland annat på Accent i Sverige.

urban_expressions_vegan urban-expressions-katella urbanexpressions_frenchrose veganladervaska

Urban Expressions bags

 

Alla Modebloggar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *